Stemmer du for første gang? Hvordan stemmer du?

Tusindvis af unge stemmer til hvert valg for første gang. Der er altid førstegangsstemmere til stede ved hvert valg, og derfor kan det være en god ide, at vide hvad man på forhånd skal gøre. Det kan nemlig godt være intimiderende for en at stemme for første gang. For at kunne stemme til for eksempel kommunalt og regionalt valg og andre folkeafstemninger, skal du stå på valglisten. Det er heldigvis noget du bliver automatisk, når du er dansk statsborger og fylder 18 år. Det er vigtigt også at vide at du kun kan stemme det sted du har bopæl. Så hvis du er bosat i Aalborg kan du for eksempel til kommunal og regionalt, ikke stemme i København.

Når du skal stemme på valgdagen, skal du møde op til det afstemningssted, der har valgboksene og stemmeboksene til rådighed. Alle benytter sig af de samme eller lignende stemmebokse til selve stemmeprocessen, det er den samme stil og procedure, også er det meget simpelt. Valgstederne har typisk åbent fra 8-20. En god huskeregel er at huske sit valgkort inden man afgiver sin stemme, ved stemmeboksene.

Ingen må se din stemmeseddel

Det er vigtigt at du går alene i stemmeboksen, andre må ikke gå med dig. Det er også helt okay, hvis du fortryder partiet eller personen du har stemt på, det er nemlig muligt at få tildelt en ny stemmeseddel. Derefter vil du putte stemmesedlen i valgboksen. Ingen skal have muligheden for at smugkigge på din seddel.

Har du travlt på valgdagen?

Hvis du ikke har mulighed for at stemme på valgdagen, eller bare ikke kan overskue de lange køer, og ikke bryder om folkemængden, er det muligt at brevstemme, for at gøre det en tand nemmere for dig. Du skal dog tage i betragtning, at det ikke vil være muligt for dig at stemme igen på valgdagen.