Vinduer er med til at give hjemmet karakter

I Danmark går vi meget op i vores vinduer. Vi kan godt lide at have et godt lysindfald både hjemme og på arbejdspladsen, ikke mindst i de mørke måneder, hvor vi sætter pris på selv det korteste solstrejf. Samtidig går vi ind for, at vinduer skal være effektive til at holde kulden ude og varmen inde. Med den bonus, at de om sommeren også kan holde ekstrem varme ude, og dermed være med til at opretholde en behagelig indetemperatur. Men når det kommer til gardiner, er vi nogle gange mere i tvivl. Hvilken type skal jeg vælge og kan jeg overhovedet finde en løsning, der passer til de mere udfordrende vinduer?

Gardin, persienner eller lamelgardin?

Persienner har længe været populære, fordi de ses som en billig løsning, ikke mindst da man med lidt snilde selv kan montere dem. De kan købes i mange forskellige størrelser, der passer til de fleste vinduer. Hvis ikke man kan finde en persienne, der passer præcist, kan man ofte selv klippe dem til eller alternativt bestille dem efter mål hos diverse forhandlere. Lamelgardiner monteres ofte i store, aflange vinduer, og ses derfor tit i kontorbygninger, bankfilialer og lignende. De kan justeres, så man får det ønskede lysindfald i rummet. Stofgardiner giver flere muligheder for at sætte sit eget præg på et vindue, da de findes i et utal af stilarter, materialer og mønstre. De er også meget alsidige, og gardiner til buede vinduer, erhverv eller privat, er ofte oplagte, fremfor persienner. Et spændende og farverigt gardin vil også bidrage til stilen og indretningen, samt hele indtrykket af lokalet.

Vedligehold

Uanset hvilken gardintype du vælger, så er det vigtigt at sørge for en vis pleje og vedligehold af hensyn til indeklimaet. Nogle stofmodeller kan maskinvaskes, mens andre, som eksempelvis lamelgardinerne eller persiennerne, bedst rengøres ved afstøvning eller aftørring med en fugtig klud.