Sådan sikrer du et boligkøb uden ubehagelige overraskelser

Er pladsen blevet trang? Drømmer I om at være tættere på naturen? På familien, bedre skoler eller arbejdet? Der findes vidt forskellige grunde til at kigge efter ny bolig, men de deler som regel forestillingen om en base, der giver en lykkelig tilværelse. Men et boligkøb er også en stor investering, og det kan gøre livet surt, hvis man får skrevet under på en købsaftale og et nyt hjem, der rummer ubehagelige overraskelser. I alle aspekter af tilværelsen, hvor du skal indgå bindende aftaler, er det en god ide at involvere en advokat, der kan guide dig i den juridiske proces. Boligkøbet er ingen undtagelse, ligesom mere udførlig rådgivning kan være pengene værd.

Invester i god rådgivning

Det er vigtigt at huske, at ejendomsmægler altid er sælgers mand. Her fungerer en boligadvokat som din uvildige og professionelle rådgiver, som udelukkende varetager dine interesser, når du køber bolig. Boligadvokaten er uafhængig og får ikke provision af sælger, realkreditinstitut, banker eller andre. Det er ikke altid nødvendigt at inddrage en advokat i hele processen, men det anbefales som et absolut minimum at involvere en advokat i processen ledende op til handlens afslutning. Det er vigtigt at have ekspertise på sin side, når købsaftalen skal forfattes eller tolkes samt til den endelige tinglysning af skødet. Når du har skrevet under, står advokaten også for dokumenter til offentlige myndigheder i forbindelse med købet.

Få hjælp til at finde den gode investering

Der findes sjældent et forkert tidspunkt at købe bolig, hvis din investeringshorisont er lang nok. På 25 år er eksempelvis et dansk parcelhus tredoblet i værdi. Alligevel findes der et væld af variabler ift. timing, hvorfor det kan være en god ide at alliere dig med en rådgiver, hvis du både ønsker en drømmebolig og drømmeinvestering. En rådgiver vurderer den konkrete bolig ift. dine ønsker, behov og ud fra et investeringshensyn. Rådgivning kan også være en beroligende faktor, hvis man vil føle sig sikker på at lave en god handel på trods af prisbobler eller anden usikkerhed på boligmarkedet.

Læg et realistisk budget

Med meget få undtagelser betyder det, at du skal købe bolig, at du skal tage et eller flere lån. Det er en tommelfingerregel, at man ikke skal låne mere end 2,5-3 gange din husstands årlige bruttoindtægt, det vil sige din eller jeres indkomst før skat. Udgifterne til realkreditlån og banklån bliver afgørende for, hvordan dit budget kommer til at hænge sammen i dit nye hjem. Banken kigger på dit fremtidige rådighedsbeløb, hvilket skal være 5.000-6.000 for én person, eller 8.500 – 10.000 kroner om måneden for samlevende par. Hertil lægges 2.500 kroner per barn. Læg selv et konkret budget og tag derefter stilling til, om det er realistisk eller vil gøre tilværelsen sur.